MOV-S 2012 és un procés de treball col·laboratiu que culminarà en una trobada Iberoamericana de professionals, col·lectius i organitzacions vinculades a la dansa, les arts del moviment i la creació contemporània del 14 al 14 de juny a Cadis. Des de la seva pàgina web i les xarxes socials el MOV-S està aportant contingut crític i està donant veu a les experiències de creadors, gestors i altres perfils relacionats amb la dansa. Un d'ells, Martín Padrón, director del Centre Coreogràfic de La Gomera, ens explica en el seu article com ha canviat la seva manera d’entendre l’ensenyament de la dansa a partir de la seva experiència dins del programa educatiu de la Gomera.
I des del Graner ens sembla oportú recuperar aquest article, ja que la reflexió d’aquest treball a llarg termini és clara: cadascú de nosaltres ens hem d’esforçar per entendre què ens demana el nostre cos i a partir d’aquesta escolta, control i equilibri de les nostres emocions podrem aconseguir una millora en la nostra convivència. El coreògraf o el ballarí és qui té la formació adequada per a fer-nos adonar de les potencialitats del cos. L’únic que cal és repensar el mètode sobre el qual s’ensenya dansa.
El treball pedagògic del Centre Coreogràfic atén a nois i noies d’Educació Secundària i Batxillerat des del seu propi llenguatge i expressió corporal. Aquest treball es concep com un projecte transversal que enllaça els principis de la dansa contemporània amb assignatures com l’educació física, la llengua Castellana i literatura i la filosofia dins de l’horari lectiu. Cada centre educatiu que participa d’aquesta experiència ha entès que el treball de la dansa no es centra solament en un cos estètic sinó que hi ha un treball unitari i equilibrat entre cos i ment. Està totalment interelacionat, el moviment del cos ajuda a entendre la psicologia i el desenvolupament de la personalitat de l’adolescent.
Recomano molt especialment aquest article a tot aquell docent que vulgui conèixer altres experiències educatives.
Aquí us deixem l'enllaç de l'article de Martín Padrón:
Reflexiones de Martín Padrón, director del Centro Coreográfico de La Gomera
Montserrat Ismael
Pedagoga de la dansa, mestra i ballarina en actiu.
Pedagoga de la dansa, mestra i ballarina en actiu.